Ładowanie przepisów

Faworki z karpia jak u Magdy Gessler

Filet z karpia oczyść dokładnie z łusek, ości i płetw. Umyj i opłucz dokładnie, następnie osusz ręcznikiem papierowym. Cebulę pokrój w plasterki i włóż do miski razem z ka...

Sałatka jarzynowa z domowym majonezem

Sałatka jarzynowa to danie, które jadł chyba każdy Polak. Ile domów, ile rodzin tyle receptur na tę już chyba tradycyjną potrawę. Poniżej mój przepis, który i Wam serdecznie poleca...

Sałatka śledziowa – PYSZNA!

Sałatka śledziowa to świetny pomysł nie tylko na święta ale również jako postne danie np. na piątkowy obiad. Pyszna i szybka w przygotowaniu. Płaty śledzi dokładnie opłucz...

Galart wieprzowy

Kto nie lubi galartu, galertu czy galatyny? Właśnie! Napisz w komentarzu jak u Ciebie w domu mówi się na to danie. Golonki i nożki włóż do garnka i zalej zimną wodą - okoł...

Uszka z grzybami

Uszka z grzybami to swego rodzaju pierożki najczęściej jedzone podczas Świąt Bożego Narodzenia, podawane z barszczem lub zasmażką - wszystko zależne od regionu Polski. Grz...

Barszcz czerwony

Buraki obierz i pokrój w plastry. Do gotującego dodaj buraki i z łyżkę octu - dzięki temu barwa barszczu będzie idealna. Dodaj suszone grzyby, rozgniecione ząbki czosnku i...

Grzaniec – grzane wino

Do garnka wlej wino i dodaj wszystkie pozostałe składniki. Podgrzewaj ale nie zagotuj. Wino niech zacznie parować. Wino podawaj w kufelkach lub kieliszkach - dodaj plaster...

Krem grzybowy

W garnku roztop masło i podsmaż na nim posiekaną drobno cebulkę. Pokrój grzyby i wsyp do garnka. Wszystko podsmaż przez kilka minut. Warzywa pokrój i dodaj do garnka. Z...

Pyszny sernik kremowy

Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do miski włóż: ser, jajka, roztopione i przestudzone masło, cukier, s...