Chrupiąca, pachnąca i delikatna tarta truskawkowa, która rozpływa się w ustach to jest właśnie to co każdy łasuch lubi najbardziej! W tym przepisie pokażę Ci jak zrobić takie cudo. Zachwycisz tym ciastem rodzinę i znajomych!

Kroki przygotowania

0/0 kroków
  1. Mąkę, masło, cukier puder, żółtko i jogurt dodaj do miski i wstępnie zagnieć widelcem. Następnie przełóż na blat i zagnieć. Takie ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na 20 minut.
  2. Do garnka wlej 350ml mleka i zagotuj. W misce wymieszaj 150 ml mleka, jeden budyń waniliowy i 2 łyżki cukru. Dodanie wymieszaj i wlej do gotującego się mleka. Energicznie mieszaj aż do uzyskania gęstej konsystencji. Przestudź.
  3. Do przestudzonego kremu dodaj masło i zmiksuj.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj i umieść w foremce natłuszczonej masłem. Zrób dziurki widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez około 15 minut
  5. Na ostudzone ciasto wyłożyć krem i pokrojone truskawki.