Ogórki kiszone czy małosolne kojarzą się z późną wiosną czy latem. Są obowiązkiem w kuchni każdego smakosza. Domowe ogórki kiszone czy też małosolne są pyszne i sprawdzają się do kanapek, zup czy jako przetwory na zimę. Dodatek kopru, liścia laurowego, czosnku czy świeżego chrzanu sprawia, że ogórki są chrupiące i pyszne!

Kroki przygotowania

0/0 kroków
  1. Umyj ogórki i zalej zimną wodą. Odstaw na pół godziny, to sprawi, że będą chrupiące po ukiszeniu.
  2. Do naczynia włóż koper, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy oraz liście wiśni lub winogron.
  3. Ułóż bardzo ciasno ogórki.
  4. Do wrzątku dodaj sól i wymieszaj. 1 łyżka soli na 1 litr wody. Taką zalewę wlej do słoików. Zakręć i odstaw dekielkiem do dołu aż ostygną. Dobre już na drugi dzień. Po 3 dniach idealne.