Sezon na truskawki w pełni, a więc trzeba wymyśleć coś słodkiego. W tym przepisie pokażę Wam jak zrobić pyszne, domowe ciasto z truskawkami – szybkie i proste do zrobienia. Zamiast truskawek możesz użyć innych składników np. śliwek, rabarbaru czy czereśni. Ten przepis to powrót do smaków dzieciństwa 😍

Kroki przygotowania

0/0 kroków
  1. Jajka wyjmij wcześniej z lodówki, pokrój truskawki na mniejsze cząstki i przygotuj blaszkę do pieczenia.
  2. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i cukier waniliowy i wszystko ubij na puszystą pianę.
  3. Następnie dodawaj cienkim strumieniem olej cały czas miksując.
  4. Przesianą mąkę z proszkiem i sodą dodawaj na kilka razy cały czas energicznie mieszając.
  5. Ciasto przelej do tortownicy i ułóż na nim truskawki.
  6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do około 150 st. przez około 45 minut.