Przepis na przepyszne faworki.  To klasyczna propozycja  słodkości, która króluje w okresie karnawału. Chrupiące i smakowicie pachnące chruściki są banalnie proste i szybkie w wykonaniu. Poniżej przepis, który gości w moim domu od wielu lat.

Rozpoczynamy przygotowanie ciasta:

Kroki przygotowania

0/0 kroków
  1. Do mąki dodajemy cukier oraz sól i dokładnie mieszamy w misce.
  2. Dodajemy  żółtka, spirytus, jogurt naturalny.
  3. Całość mieszamy łyżką a następnie zagniatamy ciasto.
  4. Blat podsypujemy mąką i wyrabiamy cisto do momentu jednolitej masy.
  5. W celu napowietrzenia ciasta uderzamy w nie wałkiem około 10 minut 🙂 gdy zrobi się płaskie, znów je formujemy i uderzamy dalej, dzięki temu ciasto będzie napowietrzone a faworki pyszne 🙂
  6. Ciasto wałkujemy, tniemy w pasy o szerokości ok. 3-4 cm. i porcjujemy na faworki.
  7. W każdym chruściku przecinamy dziurkę i przekładamy jeden brzeg przez dziurkę.
  8. Smażymy na głębokim oleju lub smalcu do momentu uzyskania złotego koloru.
  9. Po usmażeniu odkładamy faworki na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  10. Ostudzone chruściki posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

 

.