Przepis na przepyszne faworki. To klasyczna propozycja słodkości, która króluje w okresie karnawału. Chrupiące i smakowicie pachnące chruściki są banalnie proste i szybkie w wykonaniu. Poniżej przepis, który gości w moim domu od wielu lat.
Rozpoczynamy przygotowanie ciasta:
Kroki przygotowania
0/0 kroków- Do mąki dodajemy cukier oraz sól i dokładnie mieszamy w misce.
- Dodajemy żółtka, spirytus, jogurt naturalny.
- Całość mieszamy łyżką a następnie zagniatamy ciasto.
- Blat podsypujemy mąką i wyrabiamy cisto do momentu jednolitej masy.
- W celu napowietrzenia ciasta uderzamy w nie wałkiem około 10 minut 🙂 gdy zrobi się płaskie, znów je formujemy i uderzamy dalej, dzięki temu ciasto będzie napowietrzone a faworki pyszne 🙂
- Ciasto wałkujemy, tniemy w pasy o szerokości ok. 3-4 cm. i porcjujemy na faworki.
- W każdym chruściku przecinamy dziurkę i przekładamy jeden brzeg przez dziurkę.
- Smażymy na głębokim oleju lub smalcu do momentu uzyskania złotego koloru.
- Po usmażeniu odkładamy faworki na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Ostudzone chruściki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
.
Skomentuj