Focaccia to rodzaj włoskiego ciasta drożdżowego podawanego jako przystawka. Występuje w wielu rodzajach i z różnymi dodatkami. Ja najbardziej lubię z oliwkami, ziołami oraz czosnkiem maczając w oliwie!

Po składniki zapraszam pod poniższy link: http://bityl.pl/LCb21 Z kodem: TOSKANIA5 macie 5% rabatu! Smacznego 🙂

Kroki przygotowania

0/0 kroków
  1. Do miski wsyp 500g mąki typu 00 lub pszennej 450.
  2. Do letniej wody wsyp paczkę drożdży oraz cukier i delikatnie wymieszaj.
  3. Do mąki wlej wodę z drożdżami, dodaj oliwę. Wymieszaj delikatnie i dodaj sól.
  4. Wszystko dokładnie wyrabiaj przez około 10 – 12 minut. Następnie przykryj ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
  5. Wyrośnięte ciasto przełóż na wysmarowaną oliwą blaszkę i uformuj prostokąt. Palcami zrób dziurki, polej ciasto oliwą. W ciasto wduś oliwki i czosnek. Wszystko posyp oregano. Odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  6. Ciasto piecz w 160 stopniach Celsjusza przez 25 minut.
  7. Podawaj z oliwą z oliwek.