Gazpacho jest to rodzaj hiszpańskiej zupy, a nawet śmiało można nazwać ją chłodnikiem. Pyszne i prawdziwe gazpacho jesteście w stanie zrobić z pomidorów, ogórków, kilku innych warzyw, oliwy i….. miąższu z chleba lub chałki!

Kroki przygotowania

0/0 kroków
  1. Wszystkie warzywa dokładnie umyj i osusz.
  2. Pomidory sparz gorącą wodą, następnie zalej zimną wodą i po chwili zdejmij z nich skórkę.
  3. Pomidory pokrój w mniejsze kawałki i przełóż do miski.
  4. Obierz ogórki i również je pokrój. Tak samo zrób połową papryki i cebuli.
  5. Dodaj 2 łyżeczki octu jabłkowego, sól, pieprz, szczyptę chilli oraz 1/4 szklanki oliwy z oliwek. Wszystko zmiksuj.
  6. Dodaj miąższ z dwóch skibek chleba i miksuj na gładką masę.
  7. Gazpacho włóż do lodówki i przygotuj salsę z cebuli, ogórka, papryki, natki pietruszki, szczypiorku, soli, pieprzu i oliwy.
  8. Gazpacho wlej do miski i na górę wyłóż salsę tak jak na zdjęciu. Dodaj kilka pomidorków koktajlowych oraz kilka liści bazylii.

Podawaj schłodzony.