Burgery to jedno z klasycznych dań amerykańskich. W tym odcinku pokażę Ci sposób na domowego pysznego i według mnie idealnego burgera z chrupiącą domową bułką, pesto, frytkami oraz kotletami z wołowiny. Wszystko to pokażę Ci jak przygotować krok po kroku i jestem pewny że smak Cię zachwyci. Ciebie i Twoją rodzinę. Takie hamburgery idealnie sprawdzą się na imprezę, obiad czy grilla! Smacznego!

 

Kroki przygotowania

0/0 kroków
  1. 10 gramów drożdży trafia do 120 ml ciepłej wody i rozpuszczamy – czekamy około 10 minut.
  2. Ciasto wyrabiamy (proponuję robota MagiMix 5200XL ze sklepu ronic.pl). Potrzebować będziemy 300 gramów mąki pszennej typ 450 lub chlebowa, dodajemy drożdże z wodą, 4 łyżeczki cukru pudru, 1 jajko, szczypta soli i 40 gramów roztopionego i ostudzonego masła.
  3. Wszystko wyrabiamy około 10 minut ręcznie, a w MagiMix około 1 minuty.
  4. Ciasto odstawiamy przykryte ręczniczkiem na około 30 minut do wyrośnięcia.
  5. Mielimy około 600 gramów wołowiny, siekamy 1 cebulę i 2 małe ząbki czosnku. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i około 2 łyżek oliwek. Mięso wyrabiamy i formujemy odpowiedniej wielkości kotlety (mi wyszło 6 sztuk).
  6. Wykonanie pesto: do blendera wrzucamy 2 garście świeżych liści bazylii, garść nerkowców,40 gramów parmezanu, sok z połowy cytryny, 3 ząbki czosnku, około 5 łyżek oliwy z oliwek, szczypta pieprzu i wszystko blendujemy.
  7.  Przygotowanie frytek: Ziemniaki myjemy (jeśli chcesz to obieramy) i kroimy na kształt frytek.
  8. Ciasto na bulki podziel na 6-/ równych części, uformuj bułki i odstaw na blachę do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie posmaruj jajkiem i posyp czarnuszką. Piecz w piekarniku rozgrzanym do około 150 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
  9. Frytki usmaż na głębokim oleju. Burgery usmaż na oleju do Twojego ulubionego stopnia wysmażenia.
  10. Przygotuj warzywa, których będziesz używać do składania burgera.
  11. Upieczone bułki podziel na pół i podpiecz środkową część. Dolną część bułki posmaruj pesto, ułóż sałatę, burgera, pomidora, cebulę, ogórka i pesto. Wszystko przykryj i podawaj z frytkami. Burgery są obłędne!

Więcej informacji na temat MagiMix 5200XL znajdziesz na www.sklep.ronic.pl