Tiramisu czyli klasyka włoskich deserów to przepyszny dodatek do kawy! Wystarczy trochę dobrej jakości biszkoptów, mocna dobra kawa, mascarpone, jajka i jak kto lubi troszkę alkoholu takiego jak marsala.

Najlepsze składniki włoskie znajdziesz pod poniższym linkiem a z kodem: TOSKANIA5 dostaniesz 5% rabatu!

http://bityl.pl/LCb21

Kroki przygotowania

0/0 kroków
  1. Najpierw oddziel białka od żółtek z 6 sztuk jajek. Pamiętaj, że będzie potrzebne 6 białek i 3 żółtka (pozostałe 3 możesz dodać do omleta).
  2. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na pianę. Ubite białka odstawiamy na bok.
  3. Do żółtek dosypujemy cukier puder – około 70 gramów. Następnie wszystko dokładnie ubijamy aż żółtka zbieleją.
  4. Do żółtek dodajemy pół kilograma mascaropne i miksujemy na jednolitą masę. Następnie do żółtek z serem dodajemy białka i delikatnie miksujemy.
  5. Krem odstawiamy na chwilę do lodówki. W tym czasie przygotuj mocną kawę i ostudź (około 200 ml).
  6. Biszkopty moczymy dosłownie przez sekundę w kawie i układamy w naczyniu jeden obok drugiego. Na tak przygotowaną warstwę wyłóż krem i ponownie układaj biszkopty. Czynność powtórz raz jeszcze.
  7. Gotowe tiramisu schowaj do lodówki najlepiej na całą noc (około 10h). Po wyjęciu posyp obficie kakao i gotowe.