Kurczak z rożna uwielbiany przez wszystkich ze względu na swój smak, soczystość mięsa oraz dostępność (jeżeli chodzi o kupne kurczaki). Ja uważam jednak, że jeżeli mamy odrobinę chęci, czasu i pasji do gotowania warto takiego kurczaka zrobić samemu. Ja przygotowuję kurczaka na rożnie na ogródku. Wy jeżeli nie macie takiej możliwości możecie zrobić kurczaka w piekarniku w rękawie czy na butelce. Moja marynata z pewnością Cię zachwyci! Idealnie sprawdzi się na domową imprezę czy obiad.

Kroki przygotowania

0/0 kroków
  1. Kurczaki umyj i osusz. Natrzyj solą (około 2 łyżki). Następnie przygotuj marynatę.
  2. Do miski wsyp sól, pieprz cytrynowy, paprykę słodką, paprykę ostrą wędzoną, przyprawę do kurczaka po węgiersku lub swoją ulubioną, majeranek, olej, cebulę, czosnek roztarty na tarce, sok z połowy cytryny oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj. Marynata musi być dosyć płynna.
  3. Marynatą natrzyj dokładnie kurczaka z każdej strony oraz od środka. Odstaw kurczaki przykryte folią na co najmniej całą noc, a najlepiej na 24h do lodówki. Przed smażeniem wyjmij mięso 2 godziny wcześniej aby przyszły do temperatury pokojowej.
  4. Smaż kurczaki około 2,5 godziny na rożnie lub 2 godziny w piekarniku.
  5. Podawaj z ulubionymi dodatkami.