Carbonara to już chyba legendarne danie z Włoch! Odmiana tak naprawdę jest jedna jednak w Polsce mamy do czynienia w zasadzie z samymi podróbkami bo wykonane są na bazie śmietany. Ta prawdziwa Carbonara zawdzięcza swoją kremowość guanciale, pancetta oraz pecorino. Zachęcam do przygotowania tego dania i przeniesienia się do Włoch! A po najlepsze składniki zapraszam na www.winotoskanii.pl Z moim kodem rabatowym TOSKANIA5 zyskujesz 5% rabatu.

Kroki przygotowania

0/0 kroków
  1. Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie przez około 5 minut. Makaron dojdzie na patelni.
  2. Pokrój pancette lub guanciale w kostkę 1cmx1cm i smaż od zimnej patelni aż do uzyskania skwarek.
  3. Do miski wbij same żółtka, zetrzyj sera pecorino i wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Na patelnie ze skwarkami wrzuć makaron i dokładnie wymieszaj. Do wszystkiego dodaj masę z żółtek i sera. Mieszaj energicznie do uzyskania kremowego sosu. W przypadku kiedy pasta będzie zbyt gęsta dodaj kilka łyżek od gotowania makaronu.
  5. Wyłóż porcję makaronu na talerz, zetrzyj na górę trochę sera i posyp świeżo mielonym pieprzem.