Lasagne to jedno z tradycyjnych włoskich dań z makaronu, mięsa wołowego, pysznego sosu pomidorowego i beszamelu! Jest pracochłonne jednak smak nagrodzi Twój wysiłek i czas spędzony w kuchni. Taki posiłek idealnie się sprawdzi na obiad, kolację czy przyjęcie dla kilku osób! Polecam wypróbować z użyciem oryginalnych składników, które możesz dostać pod poniższym linkiem:

http://bityl.pl/LCb21

Z kodem: TOSKANIA5 macie 5% rabatu! Smacznego 🙂

Kroki przygotowania

0/0 kroków
  1. Posiekaj marchewkę, seler naciowy w plasterki, cebulę w kostkę i posiekaj drobno czosnek. Tak przygotowane podsmaż na rozgrzanej oliwie przez około 3-4 minuty.
  2. Następnie dodaj mięso i smaż około 10 minut. Dolej szklankę czerwonego wina i duś do odparowania.
  3. Następnie dodaj pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem, cukrem, oregano oraz tymiankiem. Duś około 30 minut.
  4. W międzyczasie przygotuj beszamel. W garnku roztop masła. Następnie dosyp mąkę i podsmaż ją aż się zezłoci.
  5. Dolej zimne mleko i energicznie mieszaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dopraw, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  6. Foremkę delikatnie natłuść oliwą lub masłem.
  7. Na dno wylej beszamel tak żeby tylko zakryć dno, następnie ułóż makaron do lasagne, porcję mięsa i starty parmezan.
  8. Kolejno wyłóż warstwę makaronu, beszamel, mięso i ser (tak aż do zużycia składników).
  9. Ostatnią warstwę makaronu polej tylko beszamelem i posyp serem oraz delikatnie dopraw pieprzem.
  10. Piecz  w 150 st. Celsjusza pod przykryciem przez godzinę, następnie 40 minut bez przykrycia.
  11. Podawaj z listkami świeżej bazylii.