Babka to nie tylko ciasto na Wielkanoc ale również sprawdzi się w do codziennej kawki lub kiedy przyjdą goście. Szybka i prosta w przygotowaniu, a jeżeli lubisz puszyste babki to ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

Kroki przygotowania

0/0 kroków
  1. Jajka ubij na pianę, aż zbieleją. Kiedy to nastąpi dodawaj cukier małymi partiami cały czas miksując na najwyższych obrotach.
  2. Dodaj cukier waniliowy lub ziarenka z jednej laski wanilii i miksuj przez chwilę.
  3. Dodaj przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie ale i delikatnie zmiksuj.
  4. Dodaj olej, sok i skórkę z cytryny. Zmiksuj wszystko.
  5. Foremkę delikatnie natrzyj olejem i obsyp bułką tartą.
  6. Do takiej foremki wlej ciasto i piecz przez około 45 minut w 15o stopniach Celsjusza.
  7. Podawaj ostudzoną z cukrem pudrem.