Babka to nie tylko ciasto na Wielkanoc ale również sprawdzi się w do codziennej kawki lub kiedy przyjdą goście. Szybka i prosta w przygotowaniu, a jeżeli lubisz puszyste babki to ten przepis jest właśnie dla Ciebie!
Kroki przygotowania
0/0 kroków- Jajka ubij na pianę, aż zbieleją. Kiedy to nastąpi dodawaj cukier małymi partiami cały czas miksując na najwyższych obrotach.
- Dodaj cukier waniliowy lub ziarenka z jednej laski wanilii i miksuj przez chwilę.
- Dodaj przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie ale i delikatnie zmiksuj.
- Dodaj olej, sok i skórkę z cytryny. Zmiksuj wszystko.
- Foremkę delikatnie natrzyj olejem i obsyp bułką tartą.
- Do takiej foremki wlej ciasto i piecz przez około 45 minut w 15o stopniach Celsjusza.
- Podawaj ostudzoną z cukrem pudrem.
Skomentuj
Mikołaj, dziękuję za stronę internetową, jest bardzo przejrzysta i dokładnie wyjaśniona 🙂
Pozdrawiam Fab.
Bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam i zachęcam do dodania swoich przepisów 🙂
Jaka ma być ilość cukru?
1 szklanka. Już dodałem 🙂
Bardzo polecam, przed chwilą ją upiekłam, a już połowa zniknęła-tak wszystkim smakuje, niezwykle puszysta, to jest moja trzecia Babka w życiu i zdecydowanie najpyszniejsza- 10/10
Dziękuję bardzo 🙂 Pozdrawiam 🙂
Właśnie upieklam babkę i jest niesamowicie pyszna i puszysta.👍😊
Dziękuję za przepis!
Polecam!
Bardzo się cieszę! Smacznego!