Link do sklepu gdzie możesz kupić czarny czosnek – wejdź i sprawdź rabaty: https://czarny-czosnek.pl/

W tym przepisie pokażę Ci przepis na przepyszne risotto z dodatkiem czarnego czosnku. Pyszne, proste ale wymagające uwagi danie, które zachwyci smakiem Ciebie, rodzinę oraz przyjaciół. Wyczuwalny smak wina, parmezanu no i czarnego czosnku sprawia, że to danie jest kompletne i można jeść je bez końca.

Czarny czosnek to unikatowy i wyjątkowy produkt, łączący w sobie walory smakowe z cennymi właściwościami prozdrowotnymi. Wyjątkowy, wysublimowany smak przypomina nutami suszone owoce śliwy i moreli. Jego walory smakowe i zdrowotne doceniane są w Korei i Japonii od tysięcy lat. Możesz go spożywać na surowo zjadając 1-3 ząbki dziennie lub dodawać do innych dań. Doskonale uzupełni kuchnię śródziemnomorską, występując w pastach nakładanych na grzanki, a także jako ciekawy akcent dań mięsnych czy wegetariańskich. Stosując czarny czosnek w diecie wzmacniamy odporność na wirusy, zwalczamy przeziębienia i nie wpływamy na naturalny zapach naszego ciała. Koniecznie wypróbuj!

Kroki przygotowania

0/0 kroków
  1. Posiekaj bardzo drobno cebulę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek wraz z łyżką masła. Smaż cebulę do zeszklenia.
  2. Dodaj 2 garście ryżu arborio na porcję (jak robisz dla dwóch osób dodaj 4 garście itd.). Podsmaż około 2 minuty.
  3. Dolej 100 ml wody i 50 ml wina białego. Gotuj ciągle mieszając.
  4. Jeżeli widzisz, że jest za mało wody czy wina dolewaj ciągle mieszając aż do uzyskania odpowiedniej miękkości ryżu (około 10 minut).
  5. Dodaj starty parmezan, 2 łyżki pasty czosnkowej JULEKO (link do sklepu na początku przepisu), sól, masło. Podgrzewaj wszystko do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  6. Wyłóż na talerz, posyp szczypiorkiem i dodaj kilka listków parmezanu.