Rogale świętomarcinskie pochodzące ze stolicy Wielkopolski są uważane za najlepsze w Polsce. Ja jednak postanowiłem delikatnie zmodyfikować ten przepis ponieważ rogale z Poznania wydają mi się zbyt suche. Z tego przepisu jeżeli będziesz podążać za mną krok po kroku wyjadą Ci najlepsze rogale jakie kiedykolwiek mogłaś / mogłeś jeść 👨‍🍳 duża dawka białego maku, bakali i delikatne ciasto półfrancuskie tworzy idealną całość.

Kroki przygotowania

0/0 kroków
  1. Mak płuczemy i gotujemy przez 30 minut. Po wystygnięciu mielimy 3 razy.
  2. W garnku topimy 120 g masła i dodajemy 500 cukru oraz 100 ml wody. Następnie dodajemy zmielone rodzynki, orzechy, migdały oraz skórkę pomarańczową.
  3. Po podgrzaniu dodajemy zmielony mak oraz olejek migdałowy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
  4. Do letniego maku dodajemy zmielone biszkopty oraz 5 jajek. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy w lodówce na całą noc.
  5. Jeżeli chodzi o ciasto to wyciągamy wszystkie składniki z lodówki na godzinę przed rozpoczęciem pracy.
  6. Mleko podgrzewamy do około 40 stopni Celsjusza, dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru i 4 łyżki mąki. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut.
  7. W międzyczasie do miski wsypujemy pozostałą część mąki – musi być przesiana. Dodajemy sól, ubite z cukrem dwa jajka i żółtko.
  8. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto na gładką masę około 10 minut, Na samym końcu dodajemy na 3 razy roztopione i ostudzone masło (85g masła). Ugniatamy jeszcze przez kilka minut, Odkładamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
  9. Po wyrośnięciu ciasto wałkujemy na prostokąt około 1 cm grubości.
  10. Na tak przygotowany prostokąt wykładamy starte masło. Zawijamy jak na filmie, czyli zaczynając od strony masła do środka.
  11. Takie ciasto musimy rozwałkować 3 razy. Po każdym wałkowaniu chowamy ciasto do lodówki na pół godziny.
  12. Po ostatnim chłodzeniu ciasto wałkujemy na grubość około pół centymetra i wycinamy trójkąty jak na filmie.
  13. Następnie wykładamy masę makową i zawijamy rogale.
  14. Rogale ostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny, następnie smarujemy roztopionym masłem i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut,
  15. Jeszcze ciepłe rogale smarujemy lukrem i posypujemy orzechami.