Kroki przygotowania

0/0 kroków
  1. Wykonaj ostrym nożem dwa cięcia w poprzek skóry tak aby dotrzeć aż do kości. Cięcia powinny bvć oddalone od siebie o około 2,5 cm. Następie udka wsadź do woreczka strunowego.
  2. Do miski dodaj musztardę, brązowy cukier, ocet, musztardę w proszku, sól, pieprz i przetarty czosnek. Wszystko razem wymieszaj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
  3. Marynatę przelej do worka z udkami i dokładnie je natrzyj. Tak przygotowane udka odłóż na całą noc lub na conajmniej 4 godziny.
  4. Piekarnik rozgrzej do 230 stopni. Blachę wyłóż folią aluminiową.
  5. Rozsyp krążki cebulowe na przygotowanej blasze do pieczenia. Ułóż udka z kurczaka na krążkach cebulowych.
  6. Piecz kurczaka w rozgrzanym piekarniku, aż skóra się zarumieni – około 1 godziny
  7. Kurczaka przełóż do półmiska. Tłuszcz z blachy przelej do garnka i zredukuj o połowę.
  8. Kurczaka wyłóż na talerz i polej sosem. Smacznego!