Serię przepisów o tematyce Świąt Bożego Narodzenia oraz Sylwestra rozpoczynamy od uszek idealnych do barszczu! Przepis na ten uszka jest sprawdzony już od lat w mojej rodzinie. Uszka te są delikatne, soczyste i proste w przygotowaniu. Takie uszka wigilijne możesz podawać tylko w okrasie z bułki tartej i masła jak również jako dodatek do wigilijnego barszczu! Życzę smacznego i Wesołych Świąt! Przypominam, że odcinki będą w grudniu codziennie! 😊

Kroki przygotowania

0/0 kroków
  1. Podsmaż posiekaną drobną cebulę i czosnek na odrobinie oleju.
  2. Ugotuj suszone grzyby (około 20 minut), posiekaj i dodaj na patelnię.
  3. Posiekaj drobno kiszoną kapustę, dodaj do reszty składników.
  4. Dolej wodę po gotowaniu grzybów, dopraw do smaku solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Smaż do miękkości kapusty.
  5. Przygotuj ciast. Do miski wsyp mąkę i zalej ją gorącą wodą z mlekiem i masłem.
  6. Zagnieć ciasto i odłóż do odpoczęcia na około 10 minut. Następnie rozwałkuj i wytnij kółka małą szklanką lub kieliszkiem.
  7. Ostudzony farsz wyłóż na ciasto, złóż na pół jak klasycznego pieroga i połącz końcówki formując kształt uszka.
  8. Gotuj w osolonej wodzie około 2 minut od wypłynięcia uszek na wierzch.
  9. Przepis również na Youtube.