Kroki przygotowania

0/0 kroków
  1. Oczyść żebra i odetnij nadmiar tłuszczu. W średniej misce wymieszaj cukier, 1/4 szklanki soli, mielony czarny pieprz, paprykę, 1 łyżeczkę pieprzu cayenne i czosnek w proszku. Obficie pokrj żeberka mieszanką przypraw. Umieść żeberka w dwóch brytfankach. Przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin.
  2. Rozgrzej piekarnik do 135 stopni Celsjusza. Piecz bez przykryciem przez 3 do 4 godzin lub do momentu, gdy żebra będą miękkie.
  3. Z naczynia odlej około 10 łyżek soków, które powstały podczas pieczenia. Dodaj cebule i smaż do zrumienienia. Dodaj ketchup i podgrzewaj jeszcze około 3-4 minut.. Następnie wymieszaj z wodą i brązowym cukrem i dopraw do smaku pieprzem cayenne, solą i pieprzem. Zmniejsz ogień do małego, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę, dodając wodę w razie potrzeby, aby uzyskać pożądaną konsystencje.
  4. Rozpal grilla najlepiej drewnem.
  5. Kiedy drewno się upali dodaj mokrych wiórów aby uzyskać dym wędzarniczy. Na tak przygotowanego grilla ułóż żeberka tak żeby się nie stykały i grilluj przez około 20 minut. W międzyczasie przewracaj. Następnie polej obficie sosem i grilluj jeszcze około 10 minut. Smacznego.