Czy jest coś bardziej charakterystycznego dla klimatu świątecznego niż zapach pierników unoszący się w domu? Oto sprawdzony przepis na tradycyjne pierniki, które z pewnością wzbogacą atmosferę Bożego Narodzenia. To nie tylko pyszna rozkosz dla podniebienia, ale także doskonała okazja do wspólnego spędzenia czasu z rodziną, piekąc i dekorując te aromatyczne wypieki. Przekonaj się, jak w prosty sposób stworzyć te magiczne smakołyki, które będą królować na świątecznym stole.

Najlepsze pierniczki na święta
Opis
Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy domy wypełniają się ciepłem, radością i niezapomnianymi aromatami. Jednym z nieodłącznych elementów tej magicznej atmosfery są pierniki, których zapach sam w sobie budzi wspomnienia świątecznych chwil.
Składniki
Przygotowanie
-
Mąkę przesiej do miski, wlej rozpuszczony gorący miód i wymieszaj. Dodawaj kolejno cukier, sodę i przyprawy, a następnie masło i jedno jajko.
-
Dolewaj po 1 łyżce mleka i zagniataj ręką ciasto aż będzie gładkie i jednolite. Dokładnie wyrabiaj przez około 10 minut.
-
Rozwałkuj ciasto na na grubość ok. 1/2 cm. Foremkami wykrawaj pierniczki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 – 12 minut, w zależności od grubości.
-
Pierniczki po ostudzeniu udekoruj jeśli lubisz