Uszka z grzybami to swego rodzaju pierożki najczęściej jedzone podczas Świąt Bożego Narodzenia, podawane z barszczem lub zasmażką – wszystko zależne od regionu Polski.

Uszka z grzybami
Składniki
Przygotowanie
-
Grzyby należy opłukać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Odstaw na co najmniej parę godzin, a najlepiej na noc.
-
Po upływie tego czasu ugotuj grzyby do miękkości, następnie odcedź grzyby i zmiel lub zmiksuj.
-
Posiekaną cebulę podsmaż na maślę do zrumienienia, dodaj grzyby i smaż 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Możesz dodać bułki tartej aby zagęścić farsz. Odstaw do wystygnięcia.
-
Żeby przygotować ciasto przesiej mąkę do miski, dodaj szczyptę soli i zalej wrzątkiem. Dokładnie wyrób ciasto na gładką masę.
-
Ciasto rozwałkuj na około 3 mm i wytnij kółka o średnicy około 5 cm. Na środku nałóż farsz i zwiń jak pieroga.
-
Następnie narożniki połącz ze sobą tak aby w środku pozostała dziurka.
-
Zamroź albo gotuj w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia.