Uszka z grzybami

Porcje: 10 Czas całkowity: 50 minut Difficulty: Początkujący
pinit

Uszka z grzybami to swego rodzaju pierożki najczęściej jedzone podczas Świąt Bożego Narodzenia, podawane z barszczem lub zasmażką – wszystko zależne od regionu Polski.

Difficulty: Początkujący Przygotowanie 50 minut Czas całkowity 50 minut
Porcje: 10
Best Season: Zima

Składniki

Przygotowanie

  1. Grzyby należy opłukać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Odstaw na co najmniej parę godzin, a najlepiej na noc.

  2. Po upływie tego czasu ugotuj grzyby do miękkości, następnie odcedź grzyby i zmiel lub zmiksuj.

  3. Posiekaną cebulę podsmaż na maślę do zrumienienia, dodaj grzyby i smaż 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Możesz dodać bułki tartej aby zagęścić farsz. Odstaw do wystygnięcia.

  4. Żeby przygotować ciasto przesiej mąkę do miski, dodaj szczyptę soli i zalej wrzątkiem. Dokładnie wyrób ciasto na gładką masę.

  5. Ciasto rozwałkuj na około 3 mm i wytnij kółka o średnicy około 5 cm. Na środku nałóż farsz i zwiń jak pieroga.

  6. Następnie narożniki połącz ze sobą tak aby w środku pozostała dziurka.

  7. Zamroź albo gotuj w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia.

Udało Ci się przygotować ten przepis?

Oznacz @kukmi.pl na Instagramie hashtagiem #gotowaniezkukmi, abyśmy mogli zobaczyć wszystkie Twoje przepisy.

Przypnij ten przepis i podziel się nim ze swoimi obserwatorami.

pinit

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *