Wypróbowałem wiele dobrych przepisów na pieczone ziemniaki, ale wciąż wracam do tego. Nigdy nie znalazłem takiego, który bardziej mi się podoba! Są chrupiące z zewnątrz, a miękkie i kremowe w środku.

Pieczone ziemniaki z rozmarynem
Składniki
Przygotowanie
-
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Blaszkę lub naczynie żaroodporne wysmaruj olejem.
-
W misce wymieszaj parmezan, sól, sproszkowany czosnek, dwie gałązki rozmarynu, paprykę i czarny pieprz.
-
Ziemniaki dokładnie umyj i osusz ręczniczkiem papierowym. Następnie wrzuć je do miski z przyprawami i dokładnie wymieszaj tak, aby były całe pokryte marynatą. Ziemniak przełóż na blaszkę.
-
Piecz w piekarniku przez około 20 minut po czym je przewróć i piecz kolejne 20 minut lub, aż do zrumienienia. Podawaj z kwaśną śmietaną lub sosem tzatziki.