Przepis na idealne żeberka niczym z Teksasu. Miękkie i pachnące wędzeniem.

Żeberka wieprzowe prosto z Texasu
Składniki
Przygotowanie
-
Oczyść żebra i odetnij nadmiar tłuszczu. W średniej misce wymieszaj cukier, 1/4 szklanki soli, mielony czarny pieprz, paprykę, 1 łyżeczkę pieprzu cayenne i czosnek w proszku. Obficie pokryj żeberka mieszanką przypraw. Umieść żeberka w dwóch brytfankach. Przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin.
-
Rozgrzej piekarnik do 135 stopni Celsjusza. Piecz bez przykryciem przez 3 do 4 godzin lub do momentu, gdy żebra będą miękkie.
-
Z naczynia odlej około 10 łyżek soków, które powstały podczas pieczenia. Dodaj cebule i smaż do zrumienienia. Dodaj ketchup i podgrzewaj jeszcze około 3-4 minut.. Następnie wymieszaj z wodą i brązowym cukrem i dopraw do smaku pieprzem cayenne, solą i pieprzem. Zmniejsz ogień do małego, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę, dodając wodę w razie potrzeby, aby uzyskać pożądaną konsystencje.
-
Rozgrzej grill, jako materiału do opalania najlepiej użyj drewna
-
Kiedy drewno się upali dodaj mokrych wiórów aby uzyskać dym wędzarniczy. Na tak przygotowanego grilla ułóż żeberka tak żeby się nie stykały i grilluj przez około 20 minut. W międzyczasie przewracaj. Następnie polej obficie sosem i grilluj jeszcze około 10 minut. Smacznego.