Żeberka wieprzowe prosto z Texasu

Porcje: 12 Czas całkowity: 1 godzina 20 minut Difficulty: Średnio zaawansowane
pinit

Przepis na idealne żeberka niczym z Teksasu. Miękkie i pachnące wędzeniem.

Żeberka wieprzowe prosto z Texasu

Difficulty: Średnio zaawansowane Przygotowanie 80 minut Czas całkowity 1 godzina 20 minut
Porcje: 12 Kalorie: 614
Best Season: Lato

Składniki

Przygotowanie

  1. Oczyść żebra i odetnij nadmiar tłuszczu. W średniej misce wymieszaj cukier, 1/4 szklanki soli, mielony czarny pieprz, paprykę, 1 łyżeczkę pieprzu cayenne i czosnek w proszku. Obficie pokryj żeberka mieszanką przypraw. Umieść żeberka w dwóch brytfankach. Przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin.

  2. Rozgrzej piekarnik do 135 stopni Celsjusza. Piecz bez przykryciem przez 3 do 4 godzin lub do momentu, gdy żebra będą miękkie.

  3. Z naczynia odlej około 10 łyżek soków, które powstały podczas pieczenia. Dodaj cebule i smaż do zrumienienia. Dodaj ketchup i podgrzewaj jeszcze około 3-4 minut.. Następnie wymieszaj z wodą i brązowym cukrem i dopraw do smaku pieprzem cayenne, solą i pieprzem. Zmniejsz ogień do małego, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę, dodając wodę w razie potrzeby, aby uzyskać pożądaną konsystencje.

  4. Rozgrzej grill, jako materiału do opalania najlepiej użyj drewna

  5. Kiedy drewno się upali dodaj mokrych wiórów aby uzyskać dym wędzarniczy. Na tak przygotowanego grilla ułóż żeberka tak żeby się nie stykały i grilluj przez około 20 minut. W międzyczasie przewracaj. Następnie polej obficie sosem i grilluj jeszcze około 10 minut. Smacznego.

Udało Ci się przygotować ten przepis?

Oznacz @kukmi.pl na Instagramie hashtagiem #gotowaniezkukmi, abyśmy mogli zobaczyć wszystkie Twoje przepisy.

Przypnij ten przepis i podziel się nim ze swoimi obserwatorami.

pinit

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *