Marchewka to idealne źródło witaminy A oraz beta-karotenu. Ale i nie tylko bo posiada wiele mikro i makroelementów, takich jak: wapń, magnez, żelazo, miedź, fosfor, cynk i potas. Oprócz tego, że zupa jest pyszna, łatwa i tania w wykonaniu to i zbawienna dla żołądka i wątroby.

Zupa marchewkowa
Składniki
Przygotowanie
-
Do garnka włóż mięso, zalej wodą i gotuj do miękkości aby uzyskać wywar mięsny. Można pod koniec doprawić solą i pieprzem.
-
Następnie przecedź wywar, a w garnku na maśle podsmaż pokrojoną w kostkę marchew.
-
Do marchewki dodaj wywar, dopraw solą, cukrem, curry oraz pieprzem. Gotuj do miękkości marchewki.
-
Następnie całość zmiksuj i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Dodaj śmietanę i wymieszaj całość.
-
Podawaj ze świeżo posiekanym szczypiorkiem lub pietruszką.