Jeśli regularnie nabywasz awokado, z pewnością zdarzyło ci się przynieść do domu owoc, który okazuje się zbyt twardy, by go łatwo użyć w ulubionych potrawach. Niemniej jednak istnieje prosty sposób, aby temu zaradzić.
Nie ma nic bardziej nieprzyjemnego niż awokado zbyt twarde, trudne do obrania i chrzęszczące podczas gryzienia. Z pomocą mikrofalówki można jednak w krótkim czasie przygotować je do spożycia, choć może to wpłynąć nieco na jego smak.
Jak sprawić, by awokado dojrzało w mniej niż 30 sekund?
Jak sprawić, by awokado dojrzało w mniej niż minutę? Wystarczy nakłuć owoc widelcem, aby uniknąć ewentualnego wybuchu w mikrofalówce, a następnie umieścić go w urządzeniu, ustawiając maksymalną moc na około dziesięć sekund. W razie potrzeby czynność można powtórzyć raz lub dwukrotnie, a gotowe do spożycia awokado jest gotowe!
Jak sprawić, by awokado dojrzało w 10 minut?
A co jeśli chcesz osiągnąć dojrzałość awokado w ciągu 10 minut, a nie masz dostępu do mikrofalówki? Podobną technikę możesz zastosować w tradycyjnym piekarniku. Wystarczy rozgrzać go do około 95°C, umieścić awokado w naczyniu wyłożonym folią aluminiową lub całkowicie owiniętego w folię, a następnie odczekać około dziesięciu minut, aby miąższ zmiękł. Warto jednak uważać, aby nie przesadzić z czasem, gdyż zbyt długie przebywanie owocu w piekarniku może skutkować jego rozgotowaniem.