Rogale Świętomarcińskie – Najlepsze!

Porcje: 20 Czas całkowity: 5 godzin Difficulty: Zaawansowane
pinit

Rogale Świętomarcińskie – Najlepsze!

Difficulty: Zaawansowane Przygotowanie 5 godzin Czas całkowity 5 godzin
Porcje: 20 Kalorie: 350
Best Season: Nadaje się przez cały rok

Składniki

Ciasto

Farsz

Przygotowanie

Video
  1. Mak płuczemy i gotujemy przez 30 minut. Po wystygnięciu mielimy 3 razy.

  2. W garnku topimy 120 g masła i dodajemy 500 cukru oraz 100 ml wody. Następnie dodajemy zmielone rodzynki, orzechy, migdały oraz skórkę pomarańczową.

  3. Po podgrzaniu dodajemy zmielony mak oraz olejek migdałowy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

  4. Do letniego maku dodajemy zmielone biszkopty oraz 5 jajek. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy w lodówce na całą noc.

  5. Jeżeli chodzi o ciasto to wyciągamy wszystkie składniki z lodówki na godzinę przed rozpoczęciem pracy.

  6. Mleko podgrzewamy do około 40 stopni Celsjusza, dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru i 4 łyżki mąki. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut.

  7. W międzyczasie do miski wsypujemy pozostałą część mąki – musi być przesiana. Dodajemy sól, ubite z cukrem dwa jajka i żółtko.

  8. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto na gładką masę około 10 minut, Na samym końcu dodajemy na 3 razy roztopione i ostudzone masło (85g masła). Ugniatamy jeszcze przez kilka minut, Odkładamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

  9. Po wyrośnięciu ciasto wałkujemy na prostokąt około 1 cm grubości.

  10. Na tak przygotowany prostokąt wykładamy starte masło. Zawijamy jak na filmie, czyli zaczynając od strony masła do środka.

  11. Takie ciasto musimy rozwałkować 3 razy. Po każdym wałkowaniu chowamy ciasto do lodówki na pół godziny.

  12. Po ostatnim chłodzeniu ciasto wałkujemy na grubość około pół centymetra i wycinamy trójkąty jak na filmie.

  13. Następnie wykładamy masę makową i zawijamy rogale.

  14. Rogale ostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny, następnie smarujemy roztopionym masłem i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut,

  15. Jeszcze ciepłe rogale smarujemy lukrem i posypujemy orzechami.

Udało Ci się przygotować ten przepis?

Oznacz @kukmi.pl na Instagramie hashtagiem #gotowaniezkukmi, abyśmy mogli zobaczyć wszystkie Twoje przepisy.

Przypnij ten przepis i podziel się nim ze swoimi obserwatorami.

pinit

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *