Zupa ogórkowa to już jeden z polskich klasyków kulinarnych jednak jej wykonań jest tak wiele jak wiele jest gospodarstw domowych. W tym odcinku pokażę Ci moją wersję szybkiej i prostej ale jakże smacznej zupy ogórkowej, która idealnie sprawdzi się na obiad!

Zupa ogórkowa, lepsza niż inne
Składniki
Przygotowanie
-
Przygotuj bulion – najlepiej mięsny ale może być i warzywny.
-
Do bulionu dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj do miękkości.
-
Na dużych oczkach tarki zetrzyj marchew i dodaj do garnka. Gotuj razem z ziemniakami.
-
Zetrzyj również ogórki kiszone i dodaj je do wywaru kiedy ziemniaki będą miękkie i gotuj przez 10 minut.
-
Do garnka wlej około szklanki wody z kiszenia ogórków, dorzuć kilka ziarenek pieprzu i gotuj chwilę.
-
Na sam koniec dodaj około pół szklanki śmietanki kremówki lub 30%, zamieszaj i podawaj.